När det gäller våld i ungas relationer visar studier relativt samstämmigt att fler tjejer än killar utsätts för våld i nära relation. Diagrammet nedan kommer från Brottsförebyggande (BRÅ) och visar utsattheten för våld i nära relation under 2022. Man kan då tydligt se att för åldersgrupperna 16–24 år är det avsevärt fler tjejer än killar som uppger att de utsatts för våld i nära relation under det aktuella året. Skillnaden är så pass markant att det är mer än dubbelt så många tjejer än killar som rapporterat utsatthet för våld i nära relation.
Diagrammet är tydligt och går inte att misstolka. Men kan vi utgå från att resultatet i diagrammet är korrekt och avspeglar hur situationen ser ut i samhället? Svaret är tyvärr inte så enkelt. Det finns flera parametrar att ta hänsyn till.
När man vänder på frågeställning och frågar de unga om de själva använt våld i nära relation visar en serie av studier att fler tjejer än killar uppger att de använt våld i nära relation. Då får vi en situation där fler tjejer än killar rapporterar både utsatthet och utövande av våld i nära relation. Det är en ekvation som är svårt att få ihop.
Men det bottnar i att tjejer har en avsevärt bredare definition av våld än vad killar har. Det är av flera anledningar till att tjejer överrapporterar både när det gäller utsatthet och utövande av våld i nära relation.
Ett annat tydlig exempel på detta kan vi hämta från Våld mot barn 2022. Det är en studie som Stiftelsen Allmänna barnhuset tog fram på uppdrag av regeringen, i syfte att närmare studera barns utsatthet för våld.
Diagrammet nedan är hämtat från rapporten och visar barns utsatthet för olika typer av våld baserat på kön. Man kan då tydlig se att fler tjejer än killar utsätts för våld från förälder, våld från annan vuxen och från jämnåriga.
I samma rapport som ovan konstateras även att 13,7 procent av tjejerna och 5,7 procent av killarna bevittnat våld mellan föräldrarna. Men det finns ingen rimlig förklaring till att föräldrar med döttrar skulle vara avsevärt mer våldsamma än föräldrar med söner. Utan det handlar om att tjejer har en bredare definition av våld än killar. Vilket resulterar i att fler tjejer än killar uppger att de bevittnat våld i hemmet – även i de fall då de bevittnat samma typ av händelser som killar.
Då hamnar vi i en situation där fler tjejer än killar uppger att de utsatts för våld i nära relation, använt våld i nära relation och bevittnat våld i nära relation. Det är ett resultat som sticker ut så pass mycket att jag helt enkelt skrev till forskarna bakom rapporten. Jag ställde frågan om resultaten kan bero på att tjejer har en bredare definition av våld än killar. Svaret jag fick blev enligt nedan.
”Tack för dina frågor som tyvärr inte är lätta att svara på. Det är precis så som du skriver att flickor rapporterar mer våld i nästan alla avseenden. Detta är ett återkommande mönster som vi sett i våra studier … Det är mycket troligt att flickor har en bredare definition av våld som du skriver, men samtidigt svarar de på konkreta frågor (många delfrågor i varje instrument som mäter våldsform). Vi har diskuterat detta mycket i vår forskningsgrupp, men vi har inget svar. Det kan också ha med maskulinitetsnormer att göra, men vi vet inte. Tyvärr kan jag inte ge dig ett bra svar. Men detta skulle vara intressant att undersöka framöver i en kvalitativ studie.”
Forskarna nämner även maskulinitetsnormer som en förklaring till tjejers överrapportering. Det handlar då om att killar och unga män, utifrån normer och strukturer, har väldigt svårt att se sig själva som sårbara, utsatta eller hjälplösa. Varav man tenderar att underrapportera när det gäller frågor om utsatthet.
Att det finns en överrapportering av utsatta tjejer och en underrapportering av utsatta killar är således ingen konspirationsteori eller något försök att förminska tjejers utsatthet. Utan det handlar om att lyfta ett antal parametrar som vi behöver ta hänsyn till när vi ska tolka resultaten om ungas utsatthet för våld i nära relation. För utan att ta hänsyn till dessa parametrar kommer vi aldrig att på ett korrekt sätt kunna tolka resultaten i studier om ungas utsatthet för våld i nära relation.
Lämna ett svar